Amikor középiskolában untam a törit, nem maradtak meg a fejemben az évszámok, de a tanár viselkedésére, gúnyos megjegyzésére vagy kedves szavaira, mozdulataira még most is emlékszem. Nagy megkönnyebbülés lett volna tudni, hogy a tudományos, mérnöki gondolkodás tőlem nagyon messze áll. Amikor elváltak a szüleim és a sport helyett egy Mekiben kezdtem el dolgozni 16 évesen, azért is voltam lelkileg kiegyensúlyozatlan, mert a magas energiaszintemet nem jól elégítettem ki. Ha azt mondja nekem valaki, hogy 10-ből 10 a gondoskodó attitűdöm, sosem leszek köztisztviselő.

Éreztem, hogy valami nem jó nekem, de ezt a környezetemre fogtam. Vagyis rögzült szemlélettel nem mertem eltérni az átlagtól és a könnyebb utat is választottam. Legalábbis úgy tűnt. Elég jó és közepesen boldog ember voltam.

A coaching része, hogy személyiségtesztek segítségével információkat mondunk ki rólad és ezeket egy beszélgetéssel összeollózzuk az életeddel. Minden elakadás, nehézség egy lehetőség arra, hogy harcolj önmagadért. Azért ezt a szót használtam, hogy harcolj, mert az önismereti út nem egy könnyed sétagalopp.

TUDATOSAN ÉLNI nem csak azt jelenti, hogy diploma, jó állás, ház, autó, gyerekek, magánnyugdíj. Sőt nagyon nem! A célok lehetnek Neked ezek, ha ez adja a belső motívációdat, de ezen nincs nagyon mit tudatosítani. A nőknél, de szerintem a férfiaknál is valójában emberek, értékek a mozgatórugók. Miért is csinálod ezt az életet? Manifesztálharjuk, de az csak a felszín. Peldául biztonságot szeretnél teremteni magadnak, a családodnak.

Innen jön a kérdés: Számodra mi a biztonság?

A tudatosság azt jelenti, hogy abban fejleszted magad, ami a javadat, közössegedet, értékrendszeredet szolgálja.

Elfogadod, hogy például egy dologra tudsz egyszerre koncentrálni. Óriási visszaigazolás lehet ez is és nemcsak lerakhatsz egy óriási elvárást a válladról, ha nem mered vállalni, kommunikálni a környezeteddel és külön figyelsz rá a munkában is.

 Ki is mondhatod ezeket, hogy „Figyu ne beszéljetek egyszerre, mert iszonyú ideges leszek tőle.” Hiszen igazolt tény. Te ilyen vagy.

Hol van itt a fejlődés? Ott, hogy már előre tudod, hogy bizonyos helyzet kihívás lesz a számodra.

Így fel tudsz készülni. Ebben a folyamatban pedig állandóan fejlődsz.

 Kisgyereknek az előbb leírt mondat egy 1 mp-es infó…. de az elhangzott mondatok oldják a feszültséget és fejlesztik mindkét fél érzelmi intelligenciáját, kommunikációját.

Ez a siker, a kapcsolódás titka.

Legyél jelen velem és képezd magad mesterfokon!

Felnőttként fontos téma a felelősségvállalás. Így tudod, a saját frusztrációid miatt nincs jogod megbántani másokat. Hogy tudod a másik ellenkező véleménye nem személyes kritika. Hogy tudod, akkor tudsz másokhoz kapcsolódni, ha figyelsz rájuk. Asszertívan kommunikálsz, de nem állsz be a sorba. Önálló csillagként világítasz. A kapcsolódás másokkal csak akkor fog menni, ha ezt először magaddal meg tudod tenni. Autentikusan élni egy gyönyörű kifejezés. Mért is lennék én más, mint, akinek születtem. Mért is ne hoznám ki magamból a legtöbbet, hiszen ezzel tudok értéket teremteni.

A relaxáció olyan a testedet ellazító technika, amelynek segítségével befelé figyelsz. Hívők számára egy imával is összeköthető. Ilyenkor hálát is adhatsz az életed örömeiért. A hála önmagában is békét, lazaságot sugároz szét benned. Képzeletedet a jelenre, az érzéseidre, a testedre, a gondolataidra összpontosítod. Ha elkalandozol a múltadba vagy a jövőbe ezt békésen elfogadva igyekszel visszatérni a jelenbe.

Gyerekekkel is nagyon fontos, hogy ne csak testben, hanem lélekben is jelen légy, ha beszélnek hozzád, játszanak veled, kérdeznek tőled. Reggelente ezért szeretek gyalog menni. Ilyenkor nézzük az eget, fogjuk egymás kezét, beszélgetünk. A telefonom ilyenkor otthon is marad. Minek? Nem maradok le semmiről, de a gyermekem szavai nem jönnek vissza.

Nem az a jó család, ahol sosincs hangos szó vagy mindig rend, tisztaság van. Az fontos, hogy meghalljuk a másikat. Ez a jelenlét érezteti vele, hogy érték a számunkra. Amikor pedig alszik, szopizik, játszik a testvérével, nagyszülőkkel vagy kimondottan kéred, hogy saját időd legyen, mert ez neked fontos, megkapod a lehetőséget arra, hogy saját töltőállomásodra fókuszálj? Ehhez hozzátartozik, hogy a csatlakozás másokkal is tölt. Leginkább, ha extrovertált vagy. Tudományosan bizonyított, hogy az imádság is tölt. De totál érthető, ha T-s személyiség típussal ebben kételkedsz…