Elterveztem, hogy amíg Árpi megfürdeti a gyerekeket leírom a gondolataimat. Ekkor Mira az új plüsstáskájába kezdte pakolni a mütyürjeit. Ugyanis a játszóház végén az állványon lévő sok-sok cukiságból kért egyet. Így azt mondta, minden álma valóra vált. Kettő gyermekünk van jelenleg, így az igazságérzetünk azt súgta, Árminnak is kell venni egyet és mivel csak egy másik táska volt, így egy lilán csillogó szemű maki lett a sajátja. Na szóval a táskák bepakolva, Mira már a kádban. Azonban Ármin szerelni kezdett. Soha nem látott elhatározással szögeket ver be éppen a játékkalapáccsal. Közben kicsit becsurgott neki, úgyhogy most már félmeztelenül csinálja. Azért elkezdem…

Lehet nem elsőre, lehet hosszú várakozás után, lehet csak több évi megfontolás után egyszer csak valóra válik a legmerészebb álmotok és a teszt pozitív csíkja azt mutatja Nektek, hogy néhány hónap múlva többen lesztek. Elég zavaros az érzés, hiszen nincsenek még tények. Csak egy apró vonalka, aztán egy ultrahang kép. Hihetetlen az egész, de igaz. Te már szülő vagy. Gratulálok!

Ma kaptam egy csodálatos hírt: egy ismerősöm Édesapa és a párja Édesanya lesz. Mindketten hosszabb életűek lesznek valószínűleg, mintha ez nem történt volna meg. Bízom benne, hogy nem egy űrt szeretnének ezzel betölteni az életükben, mert akkor hamarosan jön a feketeleves. Ez ugyanis nem fog bekövetkezni. Olyat mondtam nekik, amit magam sem hiszek el, hogy megtettem. Behoztam a beszélgetésbe egy olyan képet, ami vetíti a jövőt. Igaz hozzá tettem, hogy lehet, de akkor is:

  1. számú szabály: Akkor szólalj meg, ha van fontos mondanivalód, ami őszinte és igaz!

Honnan tudná bárki, hogy mi fog történni? Hogy fog születni, aludni, enni a Ti kisbabátok. Sorolhatnám a végtelenségig, mi történhet, de annak pont az ellenkezője is megtörténhet. A jövőt senki sem tudja. Egyet ígérhetek. Ha csodaként tudsz a gyermekedre tekinteni, mint egy ajándék, akkor minden örömet meg fogsz élni, hiszen jelen leszel az életében, figyelsz az érzéseire, elfogadod őt olyannak amilyen. Ezáltal ez a gyermek, a Ti kisbabátok, egy életre a társatok lesz. Kötelék alakul ki közöttetek, ami bármi húzza-vonja, nem tud elszakadni. Mindegy, hogy hogy születik, mindegy, hogy élete első időszakában nem tudtok mindent, az is mindegy, hogy néha bizonytalan, feszült vagy esetleg iszonyú fáradt vagy. A lényeg, hogy felelősséget vállalsz az érzéseidért, a tetteidért, teszel a kapcsolataidért és ezáltal felnőttként viselkedsz. Ennek tudatában ne jósolj! Ne mondd, hogy el fogsz esni, ki fog esni a kezedből és társaik. Hívd fel a figyelmét a veszélyekre, legyél mellette és engedd, hogy élje az életét. Így alakul ki benne az egészséges önbizalom és tudja mik a határai, mire képes.

  1. számú szabály: Ne vedd magad túl komolyan!

A felnőttség és a merevség között van egy nagy különbség. Nem attól leszel jó szülő, mert minden tudsz. Te is tévedhetsz, Neked sincs minden válasz a tarsolyodban, Te is lehetsz fáradt. Nem váltod meg a világot a gyermekeddel, s ne is próbálj általa megvalósítani mindent, ami Neked eddig nem sikerült. Csak legyél jelen vele! A játékban, a kacagásban, az élményekben. A pillanatok, amiket ők okoznak egyszeri megismételhetetlenek. Ők azok az ajándékok, akik Titeket feltétel nélkül szeretnek. Ezzel visszaélni árulás. Mindenféle elméletek vannak, hogy ki választott kit. A gyerek a felnőttet, a felnőtt a gyereket vagy maga Isten. A lényeg, hogy ajándék, mert minden előélet nélkül bizalmat szavaz Nektek az első percben, amikor már az anya szívhangjára vagy az apa beszédére fókuszál és hangolódik a pocakban. Bízik bennetek, amikor altatjátok, etetitek, vígasztaljátok. Ezért nem magatokat, hanem a feladatot, az őszinteséget és az odaadást kell komolyan venni. Nem jár érte érdem és elismer, de tisztelet mindenképpen. Az pedig, hogy csodáltok együtt a lehulló falevelet, ültök este a tűz mellett és énekeltek, a zuhany alatt együtt nevettek vagy az esti mesénél összebújtok, mind erősítik a köteléket közöttetek. Ez pedig olyan erős, hogy nem szakad el, ha a szülőknek dolga, feladata vagy akár nehézsége van.

  1. számú szabály: A gyermeked nem mini felnőtt.

Amikor a felnőtt létrehozta azt a sok mindent, amiben ma él, akkor túlzsúfolta a világot sok-sok felesleges kütyüvel, eszközzel, amik foglalják a helyet és az agyat. Tedd élvezhetővé neki ezt az életet úgy, hogy az várja, ami igazán fontos. A meleg otthon, a harmóniában élő szülei és a jövő, ami közös. Ezeken kívül minden csak szemfényvesztés, provokáció és hiú ábránd. Lehet, de ha nincs, akkor sem történik semmi.

  1. Legyél jelen a gyermeked életében az első másodperctől az utolsóig!

Ne add fel magad, a munkád, a hobbid. Csak tudja, hogy Rád mindig számíthat! Tudja, hogy elfogadod olyannak amilyen. Tudja, hogy értékes.

  1. Azt mutasd meg neki, amiben hiszel!

A mai világ a lehetőségek tárháza. Európa közepén és más fejlett országokban is kitartással, szorgalommal bármit elérhetnek az emberek. Kérdés mindig az, hisznek-e benne. Írjátok össze a pároddal azt a 10 értéket, amik számotokra a legfontosasbbak. Ezek lehetnek emberek, fogalmak, tevékenységek, bármi. Amik igazán számítanak Nektek. Ez legyen az alap. Ez az ahogy Ti jól működtök. Ha ezek megvannak az életetekben, akkor fel lesztek töltődve, nyugodtak és kiegyensúlyozottak lesztek. Egy szóval: ÖNMAGATOK. Mi kell még egy gyermeknek? A többit tojjátok le.

  1. Ne tervezz!

Közben a gyerekek feljöttek, 10 perc volt megbeszélni Árminnal, hogy mit vegyen fel. Ő 3 éves. Mirát 5 évesen már fél perc alatt meggyőztem, hogy ma időben kell lefeküdni, mert holnap óvoda lesz. Egészen sokat beszéltek is hozzám és a férjem is legalább két dolgot kérdezett. Most már vacsoráznak és élvezem hallgatni a kis eszmecserét. Talán még sosem volt olyan, hogy ne legyek ott a vacsoránál. Békében vagyok magammal, hogy most ezt kihagyom, hiszen ezután összebújunk az ágyban és reggelig együtt is maradunk. Adjatok időt magatoknak, hogy megszokjátok a dolgokat. Magatokénak érezzétek a zajt, hogy nem valósul meg minden eltervezett program, néha van, néha nincs menetrend. Mindig lehet újratervezni. A lényeg, hogy együtműködés legyen köztetek. A szabályok és muszájok helyett pedig van pezsgő élet és van egy új kapcsolat az életetekben. Egy fonal, amely örökre összeköt Titeket.

Kívánom, hogy közösség legyetek, akik kapcsolódni tudnak egymáshoz, harmóniában együtt élni, mert értékek és fontosak vagytok!

Legyél jelen velem:

Dayfly Kriszti