A tudatosság azt jelenti, hogy figyelünk az életünk különböző részleteire. Nem veszünk el a folyamat tengerében, hanem megfigyelünk, jelen vagyok. Ezek által észre is veszünk olyan dolgokat, amelyek máskülönben fel sem tűnnének. Viszont az feltűnik tudatosság nélkül az életünkben, hogy sodródunk az árral, nem vagyunk elég hatékonyak, sok mindent csinálunk, de mégsem látjuk az eredményét. Tudatosan kevesebb stresszt élünk meg, stabilak, kiengyensúlyozottak vagyunk. Abban is segít, hogy elfogadóbbak legyünk másokkal, ne halogassunk, hanem a folyamatainkat befejezzük.

Ezen folyamatok támogatására hoztam létre a tematikus Dayfly füzeteket. Ezek olyan gyakorlatokat tartalmaznak, amelyeket egyéni vagy csoportos coaching beszélgetéseknél is használok.Vezéreld Te az életedet! A füzeteket word formátumban küldöm át. Gépben vagy kézzel is kitöltheted őket. Hozzájuk írhatsz, formálhatod, rajzolhatsz, bekeretezhetsz, szófelhőt készíthetsz.

“Ha olyan tudatos kérdéseket teszünk fel az embereknek, amelyek megválaszolása tudatos jelenlétet igényel, akkor visszazökkentjük őket a jelenbe, és nagyobb valószínűséggel kerülhetjük el az esetleges baleseteket. A tudatos, érdemi észrevételek mellesleg a személyközi kapcsolatokat is előmozdítják.”

(Havard Business Review pszichológiasorozat: Tudatosság)

Használd te is ezt a módszert! Ne csak általános bókokat mondj másoknak: Szép munka! Jól nézel ki!… hanem konkrétan figyeld meg, vedd észre a részleteket és hogy milyen értékek, készségek rejtőznek benne.

Tovább az EQ tervezőhöz

Ennek a füzetnek a segítségével érzelmi naplót vezethetsz a következő 30 napban és tudatosan megfigyelheted, mikor hogy vagy. Az érzelmi intelligencia a sikeres embereknél mindig magas, hiszen tudatosak abban, hogy melyik helyzetben hogyan vannak/lesznek és másokkal is együttérzőek tudnak lenni.

Tovább a Konfliktuskezelés füzethez

Ennek a füzetnek a segítségével felfedezheted, hogy milyenek az emberi kapcsolataid. Kiktől kaptál a legtöbbet és mely viselkedés, hozzáállás az előrevivő. Megvizsgálhatod a saját belső szuperképességedet is.