Hogyan lehet feltöltődni?

A mai anyák egészen más helyzetben vannak, mint a korábbiak. Nem fizikailag, hanem lelkileg merülnek ki. Ennek egyik oka a saját gyermekkoruk, a szüleikkel ki nem alakult kötődés és a magányosság. Magam is több nehézséggel találkoztam az otthon töltött években. A múltat megváloztatni már nem lehet, azonban tudatos munkával tudsz az az ember lenni, aki szeretnėl.

Ha elkezded ma, mi lesz más?

Társas kapcsolatokkal

Egyszer családtagok meglátogattak minket. Így a gyerekek lehettek a nagyszülőkkel, játszhattak az unokatestvérekkel, ettünk, ittunk, beszélgettünk. Azt hiszem nagyon szépen kapcsolódtunk egymáshoz. Szóba jöttek gyerekkorunk kötődései is. Sógornőm unokatestvéreivel, én pedig a testvérem mellett, az édesapám gyerekkori barátjának fiaival voltam szoros kapcsolatban. Mai napig ezek pozitív érzéseket váltanak ki belőlünk, szép emlékek, habár sokukkal nagyon ritkán találkozunk. Úgy érezzük, hogy egy olyan alap, amire lehetett építeni.

 Neked kik a legfontosabb gyerekkori kötődéseid?

  Hogyan tudsz most kapcsolódni másokhoz?

 

A múlt elengedésével

Ha belegondolsz a saját problémáidba, nehézségeidbe, mindig fellelhető egy apró, múltbeli szösszenet, ami a viselkedésed gyökerére utal. Ha ez zavarólag hat az életedre, akkor valószínű ezt a régi történetet, eseményt nem sikerült átkeretezned. Akadályként tornyosul benned, előtted. Ki kell hangsúlyozni az akadály szót, mert ez egyben rámutat a megoldásra is. Az akadályokkal két dolgot tehetsz. Feloldod vagy elfutsz előle. Nem szükséges magyarázni egyiket sem, de azért azt szeretném megjegyezni, hogy a feldolgozás nem mindig egyszerű.

Sokszor azt hisszük magunkról, hogy mi mindent le tudunk győzni. Majd elmúlik. Azonban a fejünkben lévő fogaskerekek nem változnak, ha nem állítjuk át őket. Valójában, jó esetben, ez akár igaz is lehet, de vannak olyan akadályok, amelyek kifognak rajtunk. Ebben az esetben lehet segítséget kérni. Ez nem a gyengeség jele. Sőt! Nagy bátorság vállalni önmagunk elakadásait.

Kik azok, akiknek a támogatásával TE magad is meg tudsz birkózni az akadállyal:

Csinálni kell

Mi az, ami annyire feltöltött eddigi életedben, hogy nem tudtad abbahagyni?

A benned megfogalmazódó válaszok viselkedési mintát is szolgáltatnak gyermekednek. Ezt mérlegelni kell szülőként. A gyermek erős „radarral” rendelkezik. A felnőtt hozzáállását könnyen érzékeli, értelmezi saját maga számára.

Nem megvédeni kell a gyerekeket a fájdalomtól, a csúnya szavaktól, a csalódástól, a kemény munkától, a haláltól, a várakozástól, a lemondásról, hanem hagyni kell, hogy megélje. Ehhez példát elsősorban a szülőktől lát.

Korábban a gyerekek nagycsaládban nőttek fel. Az idősebbekkel együtt éltek a gyerekek. Egyrészt így nem csak az anyák voltak napközben a gyerekekkel, másrészt pedig az öregség is a napjaik része volt. Otthon haltak meg az emberek. Nem volt kérdés, hogy a temetésen a gyerekek is ott legyenek. 

Kimondani az érzéseidet

Elmondhatod, hogy kimerültél, fáradt, ideges vagy és keresed erre a megoldást. A párodnak és a gyermekednek fontos ezt elmondanod, hogy tudjanak támogatni. Te megtennéd értük?

Időt kell szánni arra, hogy kapcsolódjatok egymáshoz. A 100%-os figyelem megadása nem csak a gyermeket, hanem a felnőttet is tölti. Adni jó. Te ezt teszed egész nap, de ő hogyan tanulja meg? A coaching beszélgetéseknél vagy a tréningeken sokszor ott vannak a gyerekek. Nem velük foglalkozom, mégis biztonságos környezetben, anya mellett nagyon jól szocializálódnak. Régen a földekre vitték őket az anyák. A hátukra kötötték őket, énekeltek közben nekik. Együtt voltak.

Ha szeretnéd, hogy a gyermeked veled beszélje meg a dolgait az életben, ne mutass tökéletes álarcot. Nincs tökéletes ember és aki azt mutatja, ahhoz nem lehet kapcsolódni.

Egyet azonban megint fontos figyelembe venni. A gyermek nem kis felnőtt! Gondolatait, bajait csak életkori fejlettségének szintjén tudja közölni, nem is mindig szóban. Tehát figyelni kell rá! Odafigyelni arra, hogy tőle milyen jelzések jönnek. Felnőttként sajnos nekünk már nem működik olyan jól a „radarunk”, mint kisgyermek korunkban, tehát tudatosan kell figyelnünk, ami bizony energiabefektetéssel jár. Ne sajnáld erre az időt, energiát!

Mi segíthet még Neked?

Csináld! Érezni fogod, megy ez!