Sok édesanya annyira örül és várja a gyermekét, hogy azt gondolja bármit képes lenne érte feláldozni. Ez egy óriási adomány a gyermekének, mert azt tudatja vele, már a pocakéletében is, hogy őt valaki mindennél jobban, őszintén szereti, úgy ahogy van. Hogy jön ide az önfeláldozás?

Magam is háttérbe szorítottam a saját szükségleteimet az első években. Kezdetben ez nem volt önfeláldozás, mert nagyon jól éreztem magam abban a helyzetben, hogy 100%-osan az anyaságra koncentrálhattam, így például elég hamar megértettem a kislányom szükségleteit.

Később elkezdtem unni a háztartást, hiányzott a felnőtt társaság, frusztrált voltam, a gyermekem pedig elég kemény tükröt tartott nekem. Ő velem perelt, ellenkezett. Tudatosan figyeltem az érzéseimet és megfogalmaztam ezeket a gyermekeimnek. Ha például éreztem, hogy egyre feszültebb vagyok azt mondtam: Anya most nagyon ideges, nagyon rossz érzés nekem. Kérlek, hogy segíts, hogy megnyugodjak, ölelj meg és utána segítek felvenni azt a nadrágot, amelyiket szeretnéd.

A mai világ tele van lehetőségekkel, így kihasználva ezeket, példát mutathatsz a gyermekednek, hogy hogy is lehet úgy elég jó szülőnek lenni, hogy közben önmagad maradsz. Az önképzésnek nagyon sok területe van, s kiválaszthatod, hogy Neked melyik befogadható és megoldható. Néhány példa: könyv, folyóirat, Interneten megjelent lelki egészséggel foglalkozó írások olvasása, online videók (Pál Feri, Almássi Kitti, Dr. Bagdy Emőke stb.), előadások látogatása (pl.: Nyitott Akadémia), coachingok, naplóírás, pszichoterápia, tematikus fórumok, ahol hasonszőrűek vannak és hasznosnak érzed a jelenlétet, tudatosan kapcsolatok kialakítása sikeres emberekkel, tanulás iskola rendszerben vagy azon kívül stb.

Családalapítás után a prioritások megváltoznak és ez nem jó vagy rossz. Sok barátság megszűnik vagy átalakul. Akiknek nem született gyermekük azokkal azért, akiknek pedig született azért. Itt bekúsznak a különböző nevelési elvek. Az elfogadó viselkedéssel teret adunk annak, hogy a mi társaságunkban bármit elmondhatnak a barátaink, nincs elvárásunk, tanácsunk feléjük, így segíthetjük, hogy a kommunikációs csatornák nyitva maradjanak. Vannak szálak, amiket lazítanunk vagy elengednünk kell. Ne várjuk, hogy ezek ne fájjanak, hiszen sokat jelentettek nekünk. Az érzéseinket pedig úgy tudjuk megélni, ha van olyan mellettünk, akár a párunk, szüleink, más barátok, olyanok, akik meghallgatnak minket. Érdemes nyitottnak lenni az új kapcsolatokra, ahonnan elvárások nélkül bármit kaphatunk ajándékba. Akár egy új barátot, de egy pár kellemes percet is.

 

Mi az az 5 dolog, amit a legjobban szerettél csinálni eddigi életedben? Amit nem tudtál abba hagyni, annyira élvezted?

1.

2.

3.

4.

5.

Ezek közül melyik az, amivel foglalkozol ma is? Hogyan lehetne ezeket csinálni gyermeknevelés mellett? Akár vele vagy ha megoldható nélküle?

A gyerekeknek mi jó abban, hogy ha anya néha elmegy?

1.

2.

3.

4.

5.

Mi lesz a következő lépés, amit megteszel annak érdekében, hogy önmagad legyél a jövőben?

 

Mi lesz más, ha megteszed?