Szemlélhetem úgy a helyzetemet, hogy nehéz, rossz, szerencsétlen voltam.

A szüleim elváltak, békében, némán.

Sok minden kiderült a családomról 16-20 éves koromban, amik megkérdőjelezték az egész addigi életemet.

A jó párkapcsolat olyan volt a családomban, mint a fehér holló.

 Van egy 15 éves testvérem, akit 8 éve nem láttam…

Az elmúlt évek beszélgetései, amiket szakemberekkel folytattam segítettek kicsit eltávolodni a saját történetemtől. Nemcsak azt láttam meg, hogy ok-okozati összefüggések vannak, hanem, hogy ki is vagyok én valójában.

Ha folyamatosan pofonokat kapunk, dolgunk van magunkkal. A szemléletünk az, ami meghatároz minket és ez-az, amelyen keresztül látjuk a világot. Pontosan így jártam én is. Nem, sosem voltam rossz ember, habár bűneim vannak szép számmal. 33 éves koromig nem tudtam a múlt árnyai felett továbbrepülni.

Nem tudtam szívemhez közel álló embereket, fájdalmas emlékekeket, mondatokat elengedni. Nem tudtam és talán, amíg nem születtek meg a gyerekeim, nem is akartam igazán erős és önmagát  becsülő ember lenni. Anyaként azonban nem lehettem kiszolgáltatva többé másoknak. Nem engedhettem tovább sem sértéseket, sem hogy kihasználjanak. Azt sem engedhettem meg magamnak, hogy tovább őrlődjek mondatokon, amikre nem válaszoltam semmit. Éreztem, hogy ezt meg kell tudnom oldani, mert a kislányom, életem egyik legnagyobb csodája (az is lett a neve, hogy Mira = csoda) elkezdett megváltozni és tükröt mutatni nekem.

Mindezt tetőzte, hogy ösztönösen az igény szerinti szoptatás, együttalvás, hordozás útját kezdtem el járni és ezekről elég sokat olvastam az első években.

Volt ítélkezés, ehnye-benye, milyen anya is vagyok én és elrontom a gyermekeim. Nálunk lehet elég sok mindent. Pl. eldönteni milyen ruhát vesznek fel,  mit esznek meg, az asztalnál is csak azóta van maradás az étkezés végéig, amióta ezt meg lehetett beszélni. Tapasztalataim alapján már egy 5 éves ott tud maradni, míg a 3 éves még nem. Minden este olvasunk. Mesét nagyon keveset néznek.

Vannak barátaink, akiknél tápszert adnak, nem alszanak együtt és még sorolhatnám a különbségeket. Ezek nem okoznak számunkra problémát, amíg elfogadás és támogatás övezi a közöttünk lévő kapcsolatot. Egy válaszkész nevelésű csoport, az Édesanyák szakértője is lettem az évek alatt. Kommunikáció és lelki egészség témában lehet itt tőlem kérdezni a Facebookon. Nálunk a szoptatás is addig tart, ameddig a gyermekem szeretné. Lehet túl van tolva manapság ez a téma, de fontos, hogy eljusson mindenkihez a válaszkész nevelés testi-lelki egészségben meghatározó szerepe.

A nehézségek lehetőségek, szoktam mondani. Ha nem megyek át ezeken a nehézségeken, biztos, hogy nem tartok ott, ahol most vagyok.

A nagy változás 33 évesen a krisztusi évemben történt.

2015-ben kezdtem el az Autogén tréninget pszichológussal, ami egy relaxációs technika pszichoterápiával párosítva. Ezt követően másokkal sokkal elfogadóbb és magamat jobban szerető emberré váltam. Nyitott lettem új emberi kapcsolatok felé és elengedtem azokat, akiket úgy éreztem el kell engednem. Két meghatározó eredménye volt a beszélgetéseknek. A legfontosabb, hogy hiszem, hogy Isten van. A másik, hogy a korábbi pályámat nem szerettem volna folytatni. Az irányt én választottam meg és saját vállalkozás építésébe is már fejben belekezdtem. Ez a vállalkozás nem a pénzről, nem a karrierről és nem a magamutogatásról szól. Ez én vagyok. Őszintén. Valóságosan. Tudatos ember, nő és édesanyaként.

Emlékszem 2007-ben, amikor Angliából haza jöttünk a férjemmel, már szemeztem a különböző coaching képzésekkel. 2013-ban, amikor Mira megszületett, listát írtam róluk. Mégis 2016 Karácsonyán kezdődött el a látható munka. Felnőttképzőként (Pécsi Tudományegyetem MA, 2008-2010) elkezdtem az önképzésről írni. Áprilisban egy zárt Facebook csoportot hoztam létre csupán néhány barátnőmnek. 2017 májusán találtam rá egy konferencián arra az módszerre, amiről azt éreztem erre vártam egész addigi életemben. Ágival egy asztalhoz kerültünk az ebédnél, aki elmesélte, hogy a Pünkösdi Teológiai Főiskolára jár Keresztény szemléletű coaching és vezetés képzésre (2017-2018) és számára ez milyen felemelő élményeket nyújtott. Ez anyagilag és időbeosztásilag is belefért már két kisgyerek mellett az életembe. Sosem tudtam azt elképzelni, hogy nincs Isten, de gyermekként nagy csalódádások árán lemondtam a vasárnapi misékről és megtartottam magamnak a hitemet. 5 napom volt jelentkezni. Megtettem. Életem egyik legjobb döntése volt.

Ma már tudom miért 35 évesen szereztem meg ezt, a legfontosabb, 4. diplomámat. Sajnos nincs zseni agyam, de úgy érzem minden tudás egy nagy egésszé állt össze bennem. Egy szemléletté, ami én vagyok. A személyiségtípusom 3 legmeghatározóbb része a magas energia szintem, a maximális gondoskodó attitűdöm és a kreativitásom. Egy felmérés szerint a PCC nemzetközi coachok többségének is ezek a legerőssebb készségei. A tapasztalat kellett még ahhoz, hogy megalapítsam a Dayflyt és egy nagy közösség összetartója legyek. Meg kellett, hogy tapasztaljam magam is a pokoli nehéz napokat. Amikor nem tudja egy szülő, hogyan tartsa életben a gyerekét, mert nincs elég teje, de érzi, hogy a természet adta lehetőség ott van benne, csak meg kell találnia a megoldást. Az óránként ébredés nehézségeit. A párkapcsolat intimitásának elvesztését hónapokra vagy a kommunikáció hiányát a férjemmel. A vérszegénységet vagy az aranyeret szülés után, amikor egyedül voltam otthon 2 kicsi gyerekkel. A dühkötérseket, amikre egy nagy nemet mondtam.

Ösztönös vágyam volt arra, hogy a gyermekeim meg legyenek keresztelve. A Rákoskeresztúri Református Gyülekezetben volt az esküvőnk, így ott kértünk erre engedélyt. A lelkész meginvitált a babamama klubjukba. Ma már ezt a klubbot Natival ketten tartjuk és csodás élmények ezek. Itt semmilyen nyomást, feltételrendszert nem tettek a nyakamba. Elfogadtak a hibáimmal, gátjaimmal együtt. Örülök, hogy ilyen elfogadó közösség tagja lehetek.

A egyik legnagyobb felismerésem az volt, amikor megláttam, hogy csak 51%-ban vagyok extrovertált. Tehát a sok társas kapcsolatom mind menekülés volt önmagam elől. Nehéz volt elviselni, nem hogy élvezni az egyedüllétet. Ma már alig várom. Az erő és a válaszok mindvégig ott voltak bennem. Tehát, ha valaki a személyiségtípusának az ellenkezőjét kezdi el produkálni, akkor ő feszültség alatt van. Ezeket nagyon hasznos ismerni.

A 10-ből 50, az 50-ből 300, 300-ból ma már 1200 ember lett a Dayfly Önképzés Mesterfokon Édesanyáknak zárt Facebook csoportomban. Elkezdtem a coachingokat is. Fél évig ingyen vagy felajánlásért. Óvári Anna jóvoltából, aki középiskolai osztálytársam és a Dayfly lelkes tagja a mai napig is, szakértő lettem a már említett Édesanyák csoportban.

Megszállottan elemzem a saját és mások kommunikációját, leginkább a gyerekekkel folytatott beszélgetés hatásai érdekelnek, így ebbe az irányba is igyekszem segíteni a kérdezőket. Ha valakinek számít, ilyen jellegű végzettségem is van, hiszen Esztergomban kommunikáció és művelődésszervező szakokon végeztem (2002-2006 BA) és 10 évig köztisztviselőként ezen a két területen tevékenykedtem a helyi önkormányzatnál. A gyerekekkel való folyamatos őszine kommunikáció a gyereknevelés egyik alapja. Nagyon izgalmas terület.

A coaching képzés alatt egymáson gyakoroltuk a kérdéseket és azt kell mondanom, hogy sok mindenre magam is válaszra találtam. A legfontosabb azonban az, hogy megtapasztaltam, hogy milyen fontos, hogy a lelki egészségünkkel is foglalkozzunk. A megoldásfókuszú coaching kérdései pedig döbbenetesen hatásosak és előrevivőek. Ezt az irányzatot amerikai pszichológusok fejlesztették ki 20 év kutatással.

Sok mindenre szakítunk időt, energiát, pénzt. Egyre többen élnek tudatos életet: sportolnak, tanulnak, bio ételeket, biopamut ruhákat vásárolnak. A mentális egészség fontossága azonban most kezd igazán egyértelművé válni sok ember számára. A sikeres emberek és kiegyensúlyozott gyermekeket nevelő felnőttek egyik legfontosabb tulajdonsága ez: mentális egészség.

Hogy miért jött be nekem a megoldásfókuszú coaching? Erről egy következő bejegyzésben írok Neked.

Köszönöm, hogy itt vagy és Te is része vagy ezáltal ennek az útnak.

Dayfly Kriszti