Hogy ne így legyen, mint a képen!

A megoldásfókuszú terápia (Solution-Focused Brief Therapy, SFBT) területén számos kutatás történt, amelyek rámutatnak ennek a terápiás megközelítésnek hatékonyságára különböző problémák és populációk esetében. Itt néhány példa a megoldásfókuszú terápiával kapcsolatos kutatási eredményekre:

Depresszió:

Egy kutatás kimutatta, hogy a megoldásfókuszú terápia hatékony lehet a depresszió kezelésében. A terápiás ülések során fókuszálás a megoldásokra és erőforrásokra, valamint a jövőbeli pozitív változásokra segíthet a depresszió tüneteinek enyhítésében.

Családi Konfliktusok:

SFBT-t alkalmazó kutatások rámutattak arra, hogy a megoldásfókuszú terápia segíthet családi konfliktusok megoldásában. A terápia arra összpontosít, hogy hogyan változtathatnak a családtagok a problémán, és hogyan alakíthatják a kapcsolataikat pozitív irányba.

Munkahelyi Stressz:

Számos tanulmány vizsgálta a megoldásfókuszú terápia hatékonyságát munkahelyi stressz és kiégés kezelésében. Az eredmények azt mutatják, hogy a megoldásfókuszú megközelítés segíthet az egyéneknek hatékonyabban kezelni a munkahelyi kihívásokat.

Addikciók:

A SFBT-t alkalmazó terápia hatékonyságát vizsgálva az addikciók terén is pozitív eredmények születtek. A terápia segíthet az egyéneknek azonosítani és erősíteni azokat a pozitív változásokat, amelyek segítik az útjukat az új élet felé.

Traumakezelés:

A megoldásfókuszú terápiát használták olyan kutatásokban is, amelyek a trauma kezelésére fókuszáltak. Az eredmények szerint a megoldásfókuszú terápia segíthet a traumatizált személyeknek újraépíteniük az életüket és megerősíteni a túlélési stratégiáikat.

Fontos megjegyezni, hogy a terápia hatékonysága egyedi lehet az egyes esetekben, és az eredmények változhatnak az alkalmazott módszerek, a problémák jellegétől és a kliensek egyéni szükségleteitől függően. Az ilyen kutatások segíthetnek a terapeuta és a kliens számára is hatékonyabb terápiás stratégiák kialakításában. A kutatások nem találtak releváns különbséget a megoldásfókuszú coaching és megoldásfókuszú terápia között. Munkám során fokozottan figyelek a kompetencia határaimra és pont ennek okán, havonta 3 alkalommal veszek részt szupervízión (két egyéni és egy csoportos). Mindez szolgálja mindannyiunk (a klienseim és a saját) mentális egészségünket és biztonságunkat.

A kép forrása ismeretlen, de amint megtalálom linkelem és köszönöm a készítőjének!

#megoldásfókusz