“Az egyéniség ott kezdődik, ahol az összehasonlítás véget ér.”

Karl Lagerfeld

A most kialakult helyzetben és hírek közepette egy megoldást látok: az lenne az előrevivő, ha a lelki segítők egymással egy közös rendszerben dolgoznának. Tanítva, támogatva egymást tevékenységét a kompetenciák betartásával. Ez az emberek lelki egészségének megtalálásának, megőrzésének az érdeke és a szakembereké is. Akkor leszünk példaértékűek! Hiszen mi coachok biztosan a beszélgetéseink alappilléreinek az asszertív kommunikációt és az együttműködés fontosságát tartjuk.

Az a legmerészebb álom fogalmazódott meg bennem, hogy a “lelkis” szakik közösen tisztázzák a bizonytalanságokat és mind önazonosan, biztos lábakon, önmagukat értékelve tegyék tovább a dolgukat.

Talán hallottál róla, hogy a törvényalkotók szigorították, bővítették, megalkották a törvényt, amely ahogy eddig is úgy azt is meghatározza, hogy kik azok, akik pszichés betegségben szenvedőkkel szakmai beszélgetést folytathatnak. A megfelelő végzettség pedig: orvos, klinikai szakpszichológus. Ahogy eddig is.

Itt találtam egy felsorolást a pszichés betegségekről: https://www.hazipatika.com/betegsegek_a_z/pszichiatriai_betegsegek/47

Korábban is csak ők folytathattak pszichoterápiát, most viszont 1 év börtönt kaphat, aki ezen papírok nélkül foglalkozik velük.

Itt egy 2016-os bírósági jogi írásban is olvasható mennyi változás, különbség volt ezen a területen és milyen különböző módszerek vannak csak a pszichiátriai kezelésben:

http://www.debrecenijogimuhely.hu/archivum/1_2_2016/a_pszichiatriai_betegek_gyogykezelese_elrendelesenek_es_birosagi_felulvizsgalatanak_elmeleti_es_gyakorlati_kerdesei/

Van itt most minden a szakemberekben: elégedettség, félelem, düh, kétségbeesés, öröm, “na végre” érzés, indulatok. Leginkább a tisztánlátás az, ami hiányzik a legtöbbeknek. Az együttdolgozó, egymást ismerő szakértők a háttérben egyeztetnek és egymás támogatásával keresik a válaszokat, megoldásokat. Néha nagyon nem értenek, éreznek egyet a témában.

Szerintem teljesen természetes, hogy a jogrendszer válaszolni kíván a kialakult helyzetre és a sok változásra, így védve az emberek jogait és a szakemberek kötelezettségeit.

A most kialakult helyzetben és hírek közepette egy megoldást látok: az lenne az előrevivő, ha a lelki segítők egymással egy közös rendszerben dolgoznának. Tanítva, támogatva egymást tevékenységét a kompetenciák betartásával. Ez az emberek lelki egészségének megtalálásának, megőrzésének az érdeke és a szakembereké is. Akkor leszünk példaértékűek!

Az a legmerészebb álom fogalmazódott meg bennem, hogy a “lelkis” szakik közösen tisztázzák a bizonytalanságokat és mind önazonosan, biztos lábakon, önmagukat értékelve tegyék tovább a dolgukat. 

Mi a küldetésünk? Miért dolgoznak a pszichiáterek, pszichológusok, lelki gondozók, coachok és más segítők? Vajon közösek a válaszaink?

Mindannyiuknál fontos:

Ne vigyük a saját sebeinket, hiedelmeinket mások életébe! 

Járjuk a saját önismereti utunkat!

Szupervízióban lássuk az elakadásainkat, dilemmáinkat és beszélgető partnereink esetét!

A félelmeink miatt ne hozzunk meggondolatlan döntéseket!

Tartsunk önreflexiót és ne a támadás legyen a fegyverünk!

Az összehasonlítás nem visz előre!

A megoldásfókuszú terápiát és az abból kialakult megoldásfókuszú briefcoachingot Magyarországon néhány éve használják. A 20 éves kutatás, amit Steve de Shazer és Insoo Kim Berg a pszichológus csapatával végzett Milwaukee-ban 1978 és 2007 között, ha tudomány szempontjából nézzük, még friss ropogós.

Sokat fejlődött az emberiség, a tudomány az elmúlt 30-50 évben és sok stresszt okoz az embereknek, hogy kövessék mindezt. Még is ez van. Az ÚJ pedig nem egyenlő a ROSSZal.

Amikor a régmúlt félelmeink megkötik a kezünket, akkor elfelejtünk arra koncentrálni ahova szeretnénk jutni. Most azt látom sokan elkezdik magukat védeni, olyan következményeket látni, amik még biztosan nincsenek és másokat akár ismeretlenül támadni. Azt is látom, hogy a jogalkotóknak több fogalmat és részletet kéne tisztázniuk, hogy mindannyian tudjuk, hogy minek kell megfelelnünk.

Mi az életünk értelme és hogyan szeretnénk azt leélni?

Csatlós Csilla coach egy egészen más helyzetben ugyan, de példaértékűen nem várt, hogy a rendszer jobban működjön vagy segítséget kapjon, a tettek mezejére lépett. TE MIT TESZEL, HOGY TUDJ TOVÁBBRA IS COACHKÉNT, PSZICHOLÓGUSKÉNT … KIEGYENSÚLOYZOTTAN DOLGOZNI?

Ha a félelmünk szerint cselekszünk máris olyanokká válunk amilyenné nem szeretnénk és biztosan nem leszünk így önmagunk, nem leszünk megtartó erők a beszélgetéseinkben. Engem felhív ez a törvénymódosítás önreflexióra, a határaim tisztánlátására, tanulásra és a még pontosabb kommunikációra. 

Coachként nem végzek terápiát, nem is tudom hogy kell, hiszen a diplomáimat ezen egyetemi szakokon szereztem:

  • kommunikációs művelődésszervező
  • andragógus (felnőttképző)
  • keresztény szemléletű coach és vezető

A tréningjeimen tréninggyakorlatokat használok, tanítok, információkat osztok meg, páros beszélgetéseket szervezek a résztvevőknek és előrevivő kérdéseket teszek fel.

“A bűnben kín van s gyűlölet, Mi mást, más minket öl; Öröm köt össze és szeretet Az Úr szívén belül.” Énekes-könyv

Megoldásfókuszú coachként az egyén beszélgetésekben az erőforrásaidat keresem, a neked működő dolgokat az életedben. Kérdéseimre adott válaszaiddal tisztábban látod a helyzetedet, a céljaidat, a lépéseket, amelyeket érdemes megtenned a siker érdekében. Te vagy az életed szakértője és ezt a beszélgetés ideje alatt végig érezni is fogod. A coach az egészséges, de nehézségekkel küzdő, önmagát jobban megismerni kívánó emberekkel foglalkozik. Nincs folyamat. Egy beszélgetésre szerződünk, ahol gondolatébresztőket kapsz és levetheted a bábod.

Pszichológusokkal rendszeresen beszélgetek és járok közös szupervízióra is velük. Rengeteget tanultam már tőlük. Nagyon hasznosnak tartanám, ha pszichiáterekkel is lenne egy ilyen egyeztetés, ahol egyenrangúként, tisztelettel támogatjuk egymást és szükség esetén tudjuk, hogy kitől kérdezhetünk vagy a beszélgetőpartnereimnek mely másik szakembert ajánlhatom szükség esetén. Már volt ilyen és lesz is.

Ha coachra van szükséged, legyél jelen velem! Ha részemről biztosan tudni fogom, hogy nem coachra van szükséged, s amit keresel az nem coach kompetencia, akkor azt el fogom mondani neked.