Ha úgy érzed, hogy egy rossz hír, kritika, kihívás, konfliktus túl erős hatással van rád, szinte legyűr és nagyon erős tehetetlenséget, haragot, agyalást vált ki belőled, akkor nagyon fontos, hogy tudatosan elkezdj odafigyelni magadra, mert valamiért legyengültél lelkileg.

Jelei tehát: lehangoltság, figyelem- és/vagy alvászavar, romló emberi kapcsolatok, akár fantáziálás a halálról, tehetetlenség, elveszettség, kilátástalanság érzése

Egy önmagában megerősödött, kiegyensúlyozott ember, ha problémákkal találkozik, akkor ugyan megéli a dühöt, félelmet, szomorúságot, de megmarad az ereje, hogy mindezeket megoldja vagy ha nem lehet, elbírja. Minél jobban a „piros gombjaidat” tapossa a helyzet, annál erősebb negatív reakciót válthat ki nálad. Pl. ha küzdesz, mint a kismalac, hogy elég jó szülő legyél, mert neked nem volt kötődő kapcsolatod a szüleiddel és ezek után valaki kritikát fogalmaz meg a neveléseddel kapcsolatban, akkor ha nem vagy éppen harmóniában magaddal, ez az eset nagyon a mélybe lökhet.

Mi tehetsz azonnal?

  • tudatosan oldod a stresszt: relaxálsz, sportolsz, beszélsz az esetről támogató közegben, légzési gyakorlatok
  • még jobban odafigyelsz a kellő mennyiségű víz ivásra, alvásra, egészséges, könnyű ételek bevitelére, vitaminok: omega3, D és C vitamin, magnézium
  • lazítás, lassulás, kevesebb teher és örömteli elfoglaltságok keresése
  • ha kisgyermeked van több segítséget kérsz
  • gondold végig, miért vagy hálás és milyen céljaid vannak az életedben! (ez lehet a legnagyobb kihívás is ilyenkor)

Ha úgy érzed, hogy hetekig fennáll ez az állapot, akkor keress fel bátran szakembert. Ekkor is Te fogod megoldani a nehézségedet, a szakember a tudásával támogat Téged abban, hogy elbírd lelkileg azt a helyzetet, amibe kerültél.

Pont elég jó vagy!